nov
9

Cukorbeteg életmód

Akinél cukorbetegség tünetei jelentkeznek, majd az eredmények visszaigazolják a cukorbetegségre való hajlamosságot, esetleg magát a betegséget, anak sajnos el kell fogadnia, hogy egy életmód váltásra van szüksége, és ennek tükrében az életstílusán változtatnia kell

Cukorbeteg étrend - ajánlott anyagok

Zöldségek
Azok a zöldségek melyeknek a szénhidrát tartalmuk 5-6% alatt van szinte korlátlanul fogyaszthatóak és a diétás étrend fő elemévé válhatnak. Ilyen zöldségek: zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, fejes saláta, brokkoli, cukkini, karfiol, kelkáposzta, padlizsán, sóska, paraj, spárga

Gyümölcsök
A gyümölcsök már más helyzetben vannak. A diétás táplálkozás szem előtt tartásával ezeknek már szénhidrát tartalom számításával fogyaszthatók: alma, körte, narancs, cseresznye, meggy, kivi, eper, málna, ribizli, egres, őszibarack, sárgabarack, grépfrút, mandarin, nektarin, szeder, görögdinnye, sárgadinnye, ananász, gesztenye. A szőlő és az aszalt gyümölcsök tilosak magas cukortartalmuk és magas glikémiás indexük miatt.

Gabonaipari, sütőipari, édesipari termékek

Szénhidráttartalmuk beszámításával, mért mennyiségben fogyaszthatók. Előnyben részesítendők: durumlisztből készült tészták, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, zabpehely, barna rizs, graham liszt (teljes kiőrlésű). Ételek készítéséhez is e liszteket használjuk. Hamarabb odaégnek, mint a hagyományos búzaliszt, ezért a vele készült ételeket alacsonyabb lángon készítsük, és a lisztet ne pirítgassuk.


Nem ajánlott:

cukrozott gabonapelyhek és müzlik, magas zsír- és cukortartalmú finomított pékáruk: fornetti, kakaós csiga, leveles tészta, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós, sajtos rúd stb.

 

Tej, tejtermékek

Szénhidráttartalmuk beszámításával ajánlott: tej, kefir, natúr joghurt, tehéntúró, cukrozatlan gyümölcsjoghurt, zsírszegény tejföl. A sajtok szénhidrát beszámítása nélkül is fogyaszthatók.

Cukorbeteg étrend témával és diéta, diabetikus étrend, diétás ételek, diéta leírások:

http://www.kohlskitchen.com/dieta_leirasok.html
 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbeteg-dieta.blog.hu/api/trackback/id/tr883365767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása